Samenspraak: De Weg Naar Een Gezonde Relatie
Samenspraak: De Weg Naar Een Gezonde Relatie
Blog Article
De Taal Van De Liefde: Communiceren Met Je Partner
Je hoeft er eigenlijk niets voor te doen. Het is onwaarschijnlijk dat het je lukt om alle stressfactoren uit je leven en relatie te krijgen. Maar aangezien relatieproblemen de grootste stressfactor voor mensen is, is het wel belangrijk dat je het aanpakt. Onthoud hierbij dat wat jou gerust stelt de ander niet gerust hoeft te stellen.
Terwijl extraverte mensen zich juist beter voelen bij drukte en activiteiten met andere mensen. De communicatie in een relatie verbeter je echt door je in te leven in de ander. Niets duurt voor altijd. Niet de goede momenten en niet de slechte momenten. Probeer te onthouden dat als je partner niet reageert zoals je zou willen dat hij/zij reageert, je alleen maar energie verspilt door hierover te klagen.
Wat is jouw grootste eyeopener van dit artikel? Laat tips of ervaringen achter in de comments! Vinden we leuk.
Zorg dat wat je zegt, matcht met wat je doet en voelt. Vertel eerlijk en rechtuit wat je wil en vermijd dubbelzinnige boodschappen. Begrijp zo goed mogelijk wat de ander wil zeggen. Toon dat je moeite doet om hem of haar goed te verstaan door te herhalen of samen te vatten wat de ander zegt.
Liefde's Fluisteringen: Communiceren Op Een Dieper Niveau
Laat verstaan dat je niet alleen het verhaal begrijpt dat je partner vertelt, maar ook de gevoelens die ermee samengaan. Moedig de positieve eigenschappen van je partner aan. Dat werkt veel beter dan alleen maar kritiek geven of benadrukken wat je ergert. Een ik-boodschap wordt sneller aanvaard dan een jij-boodschap.
Iedereen krijgt in zijn of haar relatie wel eens met spanningen te maken. Als de problemen te ernstig worden of te lang aanslepen, kan het nodig zijn om beroep te doen op deskundige hulp. Met moeilijkheden in je relatie kan je altijd terecht bij een Centrum Algemeen Welzijnswerk of een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg.
Communicatie Cursus Voor Koppels
Dat communicatie in een liefdesrelatie heel belangrijk is, hoef ik je vast niet te vertellen. Of je nu nog een prille relatie hebt of al het grootste deel van je leven met elkaar hebt doorgebracht, communicatie is en blijft noodzakelijk. En juist dat maakt jouw relatie ook zo kwetsbaar. Want als het in de communicatie misloopt, dan loopt het in je relatie uiteindelijk ook scheef.
Je herinnert je vast nog wel die tijd dat je pril verliefd was op je partner …Het verdrinken in elkaars ogen. De heerlijke geur van huid, haar en adem die je alsmaar op wilde snuiven. Iedere aanraking was spannend en liet elke vezel van je lijf trillen. Jullie konden niet van elkaar afblijven.
Jullie wilden alles van elkaar weten. Waren je ouders streng? Heb je broers of zussen? Met wie heb je de beste band? Heb je vrienden/vriendinnen? Sport je? Wat is je hobby? Ben je wel eens eerder heel erg verliefd geweest? Wat studeer je? Wat voor werk doe je? Wil je graag kinderen? Houd je van reizen? Zou je het liefst op een appartement in de stad wonen? Of in een dorp? Of eerder landelijk in een huis? Hoe sta jij tegenover racisme? Lees je wel eens? Naar welke films kijk jij het liefst? Ik hou van jou.
Zo ging verliefdheid langzaam over in houden van. Dat was jullie eerste grote stap. Nu waren jullie altijd samen. Natuurlijk moest er ook zoveel meer gebeuren: zorgen voor brood op de plank en verdelen van de huishoudelijke taken. Gesprekken gingen meer en meer over praktische zaken. Hoe laat ben jij vanavond thuis? Kom jij nog langs de visboer? Ik kook wel, als jij dan wilt stofzuigen? Zullen we daarna samen afwassen? Zijn deze rekeningen al betaald? Wanneer gaan we op bezoek bij tante Ria? Kunnen we dit jaar op vakantie als we een nieuw bankstel kopen? En natuurlijk werd er ook nog vaak tegen elkaar aangekropen, geknuffeld en uitgebreid gevreeën.
Communicatie Als Liefdestaal
Blij en trots dat jullie nu samen ook vader en moeder waren van dit fantastische ukje, geboren uit ware liefde. En net als jullie dat wilden vieren door eindelijk nog eens samen te vrijen, moest er toch weer eentje het bed uit, omdat de kleine huilde en getroost moest worden.
Want jullie waren er allang achter dat geld niet aan de bomen groeit. En al die wensen en dromen moesten ergens van betaald worden. Dus werkten jullie hard. De vergaderingen, overuren, bedrijfsuitjes namen jullie op de koop toe. Praten? Daar waren jullie veel te moe voor. En trouwens, wanneer was daar tijd voor? Maar dat was ook niet nodig, want jullie band was sterk en het ‘houden-van’ groot.
Dan blijken die halve woorden steeds vaker toch niet genoeg te zijn. Teleurstelling, misverstand, onbegrip. Irritatie over kleine dingen. Onenigheid, gekibbel en gesnauw. Iedere poging tot een goed gesprek, dreigt uit te lopen op een ruzie. Dan maar je mond houden voor de lieve vrede. Of juist achter de ander aangaan om de dingen uit te praten.
Luisteren, Begrijpen, Verbinden: Relatiecommunicatie
Geen van jullie twee voelt zich nog gezien en gewaardeerd. Wel eenzaam en wanhopig. Je vraagt je af wat er met jullie is gebeurd. Het begon allemaal zo mooi. Hoe kon het toch zover komen? Het lost natuurlijk niets op voor jou … maar misschien helpt het je toch een heel klein beetje, als ik even uit de biecht klap.
Gemiddeld hebben ze dan deze site al zo’n zes jaar geworsteld en geploeterd om er zonder hulp zelf uit te komen. En omdat het hen niet gelukt is, komen ze uiteindelijk en Lees hier meer ten einde raad, dan maar in relatietherapie. Met de moed zo goed als, of helemaal, in de schoenen. Dit is hun laatste strohalm.
Nee, toen ze nog verliefd waren, praatten ze wel heel veel. En dan zie ik ze lachend naar elkaar kijken. Even voelen ze weer die lang gemiste verbinding met elkaar. Vaak komen er tegelijkertijd tranen. Er is verdriet over dat wat er niet meer is, en het gemis daaraan doet zo’n pijn.
Vervreemding van elkaar. Sleur. Onenigheid over het opvoeden van de kinderen. Vreemdgaan, ja zelfs dat. Als we tijdens de sessies relatietherapie dieper graven, is bijna alles te herleiden tot een probleem op gebied van communicatie. Een tekort aan goede communicatie. Een teveel aan slechte communicatie.‘Geen’ communicatie. Ondertussen ben je volgens mij wel overtuigd: op een goede manier met elkaar communiceren is belangrijk in je relatie.
Samenwerken Aan Een Beter Wij: Communicatie In Relaties
Dan was iedere jongvolwassene goed voorbereid om aan een serieuze relatie te beginnen. Helaas, juist over het belangrijkste in een mensenleven krijg je nergens les. Nou ja, je hebt het jouw ouders zien doen. En misschien dacht je daarvan: zo wil ik het ook doen. Maar wie zegt dat hun manier ook voor jou en jouw partner werkt? En misschien besloot je juist om het compleet anders te gaan aanpakken omdat je niet dezelfde fouten wilde maken als zij.
Ondanks alles wat je hierboven las, ben ik ervan overtuigd dat het geen verloren zaak is. Ik ga je nu vertellen waarom. Is dat niet fantastisch!? Weet je … in feite is communiceren gewoon een vorm van ‘gedrag’. Je hebt het (jezelf) ooit een keer aangeleerd. Daarna ben je het steeds meer gaan toepassen en is het een automatisme geworden.
Report this page